Forfatter: Egil Smalberget

Embracing change var temaet for årets Nordic Living, og i inspirasjonsområdet bidro Canons teknologi til nye former for personlig design og interiør. Det gikk på ingen måte ubemerket hen.

Storsamling for interiør og design

Nordic Living er et av interiørbransjens årlige høydepunkter, der aktuelle utstillinger, stands og foredrag fyller hele Norges Varemesse på Lillestrøm. Under arrangementet nå i slutten av januar var billedkunstner og interiørdesigner Aina Sollie Steen valgt som kurator for messens inspirasjonsområde. Der kunne publikum oppleve kunstnerens arbeider på en helt ny måte, med printkvalitet, materialvalg og holdbarhet hevet til et nytt nivå.

Skepsis snudd til entusiasme

Billedkunstner Aina Sollie Steens utvalgte arbeider ble vist reprodusert på tekstiler, dekorflis, lydpaneler og andre materialer. Først og fremst er det samarbeidet mellom Aina og trendekspert Jorunn Tharaldsen som nå bærer frukter. De to utnytter at Canon utvikler og tilbyr teknologi som muliggjør produksjon av personlig dekor og interiør på en langt bedre måte enn før, og at produksjonsbedriften ROOMSTORIES i Oslo besitter teknologi og kompetanse rundt denne produksjonsformen. Messens besøkende kunne oppleve Aina Sollie Steens originalarbeider og de printede resultatene på ulike materialer. Kunstneren selv la ikke skjul på at hun i utgangspunktet var skeptisk, men at dette har endret seg.

– Jeg har alltid vært skeptisk til print, og det var jeg i utgangspunktet nå også. Som kunstner og interiørdesigner arbeider jeg med analoge prosesser og ønsker at dette preger sluttproduktet, ikke minst når det kommer til taktilitet, tekstur og materialer. Med disse nye produksjonsmetodene fra Canon opplever jeg imidlertid at sluttproduktet fremdeles er mitt arbeid, og derfor er skepsisen min faktisk snudd til stor entusiasme, forteller en strålende fornøyd Aina Sollie Steen, som både hadde egen stand på messen og altså var kurator for inspirasjonsområdet.

Kreativitet møter teknologi

Jorunn Tharaldsen var invitert av Nordic Living til å holde foredrag om hvordan kjente materialer møter ny teknologi. Der tok hun blant annet opp viktigheten av at de kreative utøverne kjenner de nye teknologiske mulighetene.

– Det er utvilsomt et behov for at de kreative forstår hvilke muligheter de nye trykkmetodene skaper. Nå kan vi reprodusere kunst, mønstre, foto og mye annet på dekorfliser, tekstiler, lydpaneler og andre materialer, og hele produksjonsprosessen utføres her i landet. Det har skjedd utrolig mye på dette området siden vi drev nybrottsarbeid og viste det på messen her for et år tilbake. Nå opplever vi enorm interesse, forteller Jorunn. Tidligere har hun blant annet vært medansvarlig for prosjektet Dusty, der de gjenskapte gamle herregårdsmønstre på nye materialer. Nå er hun tilknyttet Modena Flis som trendekspert for bedriften som antagelig er ledende i landet når det gjelder levering av dekorfliser med kundens unike motiver.

Jorunn Tharaldsen og Aina Sollie Steen er storfornøyd med responsen på Nordic Living. Her viser de trykte fliser med Ainas motiver til Canons Henning Hagelund.
Felles stand for Modena Flis og Canon.
Aina Sollie Steens arbeider gjengitt som tapet.
Aina Sollie Steens originalarbeid, utgangspunktet før avfotografering og print.
Skepsis snudd til entusiasme for billedkunstner Aina Sollie Steen. Dette er kunstnerens arbeid gjengitt som trykte keramiske fliser.
Aina Sollie Steen opplever at det fremdeles er hennes kunstverk når det er trykt på fliser.